De VBO Fresh World-borrel op 23 november vond plaats in het imposante gebouw van GKB Staalwerk en Machines. Het oer-Barendrechtse bedrijf heeft op 8 september dat nieuwe pand aan de Augustapolder officieel in gebruik genomen. Vanwege de toename van werkzaamheden was het pand aan de Middelweg te klein geworden om het werk efficiënt uit te voeren. In het pand dat is verlaten heeft GKB meer ruimte voor het onderhoud van het machinepark. Directeur Arie Kraaijeveld gaf ons een kijkje in de wereld van dit veelzijdige aannemingsbedrijf, dat zich zelfs vanuit de Rotterdamse Feyenoord-regio bemoeit met het voetbalveld van de Amsterdam-Arena.
Minstens even boeiend was het verhaal van GKB over de duurzaamheid van het nieuwe bedrijfspand. Er is vijf ton extra geïnvesteerd in duurzame en energiebesparende oplossingen. Daarvan komt vier ton terug als subsidie. De rest wordt makkelijk terugverdiend dankzij een veel lagere energierekening. Het nieuwe pand, waaruit nauwelijks warmte kan ontsnappen, bevat talloze systemen om energie te besparen en warmte vast te houden. Op het dak liggen zonnepanelen en regenwater wordt gebruikt voor het spoelen van de toiletten. Ook de buitenruimte is duurzaam ingericht. Het is geen wonder dat het GKB-pand duurzaamheidscertificaten (BREEAM-NL en NL Greenlabel) heeft ontvangen.
In 1946 legden Jan en Pieter-Arie Kraaijeveld de basis voor de GKB Groep. Onder de naam Gebr. J. en P.A. Kraaijeveld sneden zij riet en biezen in de grienden en kapten zij rijshout. Het riet en de biezen werden voor uiteenlopende producten, zoals stoelen, toegepast. Het wilgenhout werd gebruikt bij de Deltawerken en dijkverzwaring, onder meer voor het vervaardigen van de zinkstukken. Zes kinderen van Pieter-Arie en drie kinderen van Jan kwamen in de zaak. Inmiddels heeft de tweede generatie het bedrijf verlaten en is het in handen van de derde generatie. De vierde generatie staat klaar om verder te bouwen aan de onderneming.